СДРУЖЕНИЕ "ЗЕЛЕНИГРАД"

 

Български

Търси

Осмар

Осмар е едно от най-древните български селища из цяло Шуменско със забележително местоположение, природни дадености и пребогата история. Археологическте находки свидетелстват за живот на стари цивилизации из тези земи. Открити са: праисторическо селище в м."Карабалар" от Каменно- медната епоха, тракийско и средновековно селище в м. „Три братя”, тракийско укрепено селище в м. Бобата от ІV-ІІІ век пр.н.е. В началото на Осмарския боаз има следи от късноантично и тракийско селище, наричано през средновековието ''Зелениград". Този красив и величествен град се простирал чак до с. Хан Крум.

Римляните, траките и българите, живели по тези земи, винаги са били над всички и във всичко. Създали са дълбоки традиции и добро имотно състояние. Прочули се навред с лозарството и винопроизводството, черешите, скотовъството и кожарството.

Известно като „Столицата на Пелина” както у нас така и в чужбина, в селото се произвежда от незапомнени времена едно горчиво-сладко вълшебство, наречено "Осмарски Пелин". Легенда разказва, че когато хан Крум заповядва да бъдат изкоренени лозята, запазва за лично ползване само насажденията в района. Местните твърдят, че превъзходните качества на днешния наложен пелин се постигат с рецепта и технология, съхранени от времето на Първата българска държава. Почти няма къща в с. Осмар, която да не произвежда този елексир, като слагат ред грозде, ред подбрани билки. Тук за пръв път в България се прави шампанско, предприемчив лозар се сдобива с френската рецепта и започва производство. Получава за пенливото вино от Пловдивското изложение сребърен медал, който се пази в селото. В през 1908 г. се появила загадъчна кола „Олдсмобил“, през 1934 местните ергени ходели с папийонки, а „тийнейджърките“ слагали в джоба си дори градските момичета. През 1929 г. със свои средства водоснабдили селото и прекарали канализация. Германци изградили системата, всички тръби били внос. Пожарните кранове, марка „Маненхайм“, разположени на 12 места из селото, още работят. Имало ги само тук и в Ню Йорк. Къщите в Осмар и до днес са с изключителна архитектура уникална за района, наричана „Осмарски барок”, хубави двуетажни с богата орнаментина по тях, каменни дувари и с големи добре подредени дворове и високи чардаци с изобилстващо грозде.

През 2009г. с.Осмар получава печат „Уникално европейско селище” за древно историческо и културно наследство, както и за уникални природни дадености.

Природата около Осмар притежава голямо разнообразие от растения и животни. Тук се намира и естествено находище на блатно кокиче обявено, като защитено разстение в червената книга на България през 1979г.

Пророчицата Ванга е определила енергийно поле над селото, като четвърто по сила в страната след Рупите, Царичина и Мадара.

В дъното на Осмарския боаз се издигат големи скални блокове с интересни форми образуващи впечатляващ манастирски комплекс, включващ Костадинов скален манастир с Окото, Сухата пещера, Диреклията, Подковата. Повечето от тях са свързани с Второто Българско царство, когато тук са живеели монаси отчелници-исихасци , които били отдадени на бога и водели безмълвен начин на живот.

Някой от известните личности свързани с историята на Осмар са: войводата Андрей Краев-Край Андрей – последният хайдутин, действал из Шуменския край; Кина Тодорова – просветен и обществен деец, кмет; оперната прима Нина Върбанова; народната певица Соня Кънчева; Огнян Ганчев- параолимпиец.

Традиционни празници за селото са: Св. Константин и Елена, Малката Винария, Трифон Зарезан.

В село Осмар може да посетите църква „Св. Св. Константин и Елена”, Етнографския музей, НЧ „Съзнание-1882”, библиотека. Гостите могат да потанцуват по ритъма на народната музика заедно с танцова група „Исмарос” и „Осмарски веселячета”. Не пропускайте да направите винена дегустация, да отседнете и да опитате местните гозби в къщите за гости.

Който е дошъл веднъж в този край изпитва нужда да се връща отново и отново да се зареди с енергия, да се слее с природата, да усети българския дух!Свържете се с нас

  Адрес: с. Осмар 9879,                         ул."Васил Коларов"49                 office@zelenigrad.org

Партньори

     
© 2018 - 2024 Всички права запазени