СДРУЖЕНИЕ "ЗЕЛЕНИГРАД"

 

Български

Търси

Драгоево

Село Драгоево е много старо селище, едно най - големите села в община Велики Преслав. Под това име е записано в турските регистри от 1620-1621 г. Според предание Драгоево се е местило няколко пъти, понеже е било опожарявано. По всяка вероятност селото е възникнало като проходно селище, разположено на т.н. Цариградски път (Стамболйолу). В този район е кипял бурен живот, открито е Тракийско селище, калета, монети на Александър Македонски, Лизимах- цар на Тракия от 306г.пр.н.е., плочка с тракийски конник, който държи в ръката си щит. Ясно личат следи от Римски път лакатушейки отвежда през балкана. Открито е праисторическо селище,което ни връща още по-рано през вековете до Каменно-медната епоха и малка могила известна под името- „Яламовата могила” също от Енеолита. От незапомнени времена тук се отглеждат лозя и се приготвят прекрасни вина.

В Драгоевската планина са основните естествени находища на защитени от изчезване видове, включени в Червената книга на България- Урумово лале и Див рожков. Районът има изключително красива природа, не случайно Княз Борис след като оставя синът си на престола, се оттегля в манастир Св.”Пантелеймон”, който се намира в непосредствена близост.

Село Драгоево се слави със своя уникален диалект, наред със шопския е един от най-интересните и все още живи говорими. Снао, иди у понцата, у вирдътъ, под рутката д’онси ми талару! – Снахо отиди в мазата, в нишата в стената, под кърпичката е солничката с пипер, донеси ми го!

Драгоево е село, което е запазило духа си. Едни от ценностите на селото са къщите, съхранили стари спомени. Една от най-старите къщи в селото е тази на Пенчо Маркишки. Най-вълнуващо е, че тази къща се е посещавала няколко пъти от възрожденеца Васил Друмев (1840-1901 г.). Той е посещавал селото за неделните служби, които провеждал в църквата „Св. Петка” в Драгоево. Сюжетът на първата повест, която написва ”Нещастна фамилия” е базиран на истории и случки от селото.

Традиционен сбор, който се празнува през последната неделя на месец октомври. Някога е бил на Петковден. Но тъй като Петковден мени датата си, преместили сбора на селото в неделя. За вековната традиция на сбора говори една народна песен: ”Да идем в Дивдядово на Илинден и в Драгоево на Петки (Петковден).От Драгоевския сбор задължително те изпращат с традиционния десерт сливена манджа и печена тиква.    

Обичаи: „Сватбен мост”, „Драгоевски сватбен понеделник”, „Драгоевски пролетни вечери”, провеждани на 5, 6 и 7 май.                                                                                                                

Бележити  личности: Дончо Пенчев Вълчев- художник: живопис, графика, графичен дизайн, Георги Лунгов- общественик, краевед, Белчо Кръстев-филолог, краевед, Акад. Дамян Дамянов- лекар, хирург, зам.председател на БАН, председател на българското научно дружество, Петър Димов – художник, Тони Топалов – народен певец.

 

Гостите на селото могат да усетят българския дух, да наситят сетивата си с красота, слушайки песните на птичките под лекия полъх на Драгоевския балкан.Свържете се с нас

  Адрес: с. Осмар 9879,                         ул."Васил Коларов"49                 office@zelenigrad.org

Партньори

     
© 2018 - 2024 Всички права запазени