СДРУЖЕНИЕ "ЗЕЛЕНИГРАД"

 

Български

Търси

Малките стъпки към голямата цел

  • 15/12/2022 05:57
  • |
  • 0 коментара
Зелениград
1 2 3 4

Малките стъпки към голямата цел или за активните граждани в селата, които променят света

Колко доброволци са нужни, за да се промени облика на едно село в Шуменското плато?

И доколко добрите норвежки модели работят на българска почва? Това се опитват да проверят партньорите по проекта “Активни граждани в селата”, изпълняван с финансова подкрепа, предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП.

Всъщност, сдружение “Зелениград” от село Осмар, община Велики Преслав, използва добрите практики и модели от създаването и функционирането на по-опитния им партньор - сдружение “Деветашко плато”. И двете сдружения са заедно в опитите да мотивират местните общности да стават по-активни, да бъдат по-добри в отношенията си към хората и към природата. Чрез малки стъпки, които водят до голямата цел.

Малките проекти за намеса и подобряване на околната среда са резултат от публични обсъждания, в които участват жители на четирите села в сдружението: Осмар, Драгоево, Троица и Хан Крум. По време на срещите се раждат идеите за подобряване на туристическа инфраструктура, за поставяне на знаци, които правят местните общности по-видими.

Разбира се, безценен е и опитът, споделен от всички партньори по проекта “Активни граждани в селата”.

През юни тази година, заедно с колегите им от сдружение “Деветашко плато”, представители на “Зелениград”, заедно с кметовете на общините Летница и Севлиево пътуват за Норвегия. Партньорите им от Friluftsrådenes Landsforbund Фрилюфтраденес Ландсфорбунд споделят вдъхновяващи примери за това как местните хора живеят на открито; как се практикува природосъобразен туризъм… Но най-важното: как се привличат доброволци и се насърчава активността сред общностите.

Активисти на местните общности от община Велики Преслав участват и в обучение, водено от норвежките партньори по проекта в България. Тъкмо тук се оформят конкретните планове за малките проекти в селата Осмар, Драгоево, Троица и Хан Крум. Те са четири от общо 13-те села, чиито активни граждани заедно търсят възможности да направят местата, където живеят, малко по-добри и по-приветливи - и за себе си, и за гости и туристи от България и от света.

Осмарският пелин и
енергията за промяна

Всички в село Осмар правят пелин - дъхаво полусладко вино, в което има плодове, множество билки, и най-важното - билката пелин. Пивката напитка е позната надлъж и нашир из България, че и отвъд. Тъкмо затова доброволците от Осмар избират най-новият знак в селото да е с очертанията на бъчва - онзи вълшебен съд, в който плодовете и билките се превръщат във вълшебен еликсир. Няколко месеца доброволците от Осмар, насърчавани от проекта “Активни граждани на село”, правят чертежи и кроят дървени летви, монтират конструкция, слагат изписана табела - така, че който мине през селото, да може да си направи незабравима снимка. Е, а после може да вдигне и наздравица с осмарския пелин.

Място за почивка по пътя
към Калугерския манастир

Доброволците от село Хан Крум изграждат маси и пейки по пътя към Калугерския манастир - една от обителите в скалите на Шуменското плато. Множеството килии на монаси, скални църкви и манастири в скалите са наследство от Средновековието - времето между 12 и 14 век. Стотици туристи минават по тези места през годината, а след намесата на доброволците вече има къде да поспрат за почивка и да се чувстват добре по пътя на своите открития за миналото и легендите на района.

Детските площадки за игри на открито идват малко за нуждите на децата, местната общност счита за приоритет увеличаването на площите за игра и изграждиха Беседка в село Троица. Създаде се едно забавно, емоционално място за  игри на децата и почивка за родителите. 

Осемте букви на Драгоево
и пътеводните светлини

Историческо минало, природни забележителности или съвременно звучене - в различните села от сдружение “Зелениград” активните граждани сами избират къде да насочат усилията си. Така в Драгоево избират да изработят светещ надпис с името на селището. Осемте букви се материализират, благодарение на местните активни граждани, на упоритостта на кмета Вичко Вичев и подкрепата на Община Велики Преслав.

Тази публикация е създадена в рамките на проект "Активни граждани в селата", изпълняван от сдружение "Деветашко плато" с финансова подкрепа, предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Основната цел е повишаване на гражданската активност и обществената осведоменост и привличане на широк кръг граждани и доброволци в процеса на развитие и оживяване на 13 български села и 4 общини.

 

Цвета НЕНОВА

 

 



Свържете се с нас

  Адрес: с. Осмар 9879,                         ул."Васил Коларов"49                 office@zelenigrad.org

Партньори

     
© 2018 - 2024 Всички права запазени