СДРУЖЕНИЕ "ЗЕЛЕНИГРАД"

 

Български

Търси

Граждани на село

  • 25/06/2022 06:02
  • |
  • 0 коментара
Няколко рецепти за активност, която носи промяна
1 2

 Няколко рецепти за активност, която носи промяна

Граждани на село или няколко рецепти за активност, която носи промяна

Имате енергия и искате да помогнете, но не знаете как? Или се чудите откъде да започнете при толкова много места, които се нуждаят от грижа? Или пък нямате идея дали някой друг ви е изпреварил? Ако сте в района на Деветашкото плато - имате късмет! Там вече работи инициативата „Да си осиновим обект“.

Това е една от добрите практики, които създават и прилагат партньорите по проекта „Активни граждани в селата“: сдружение „Деветашко плато“, заедно със сдружение „Зелениград“ и партньорите от норвежката организация „Friluftsrådenes Landsforbund“ Фрилюфтраденес Ландсфербунд.

Норвежците отдавна прилагат подобни практики за работа с доброволци. Така използват и усилват енергията на гражданите, организират различни дейности на открито и залагат на различни партньорства: между хората, които се обединяват в доброволчески сдружения; между самите сдружения и общините в районите.

„Доброволчеството е заложено у всеки от нас, но в забързаното всекидневие не винаги осъзнаваме колко е полезно за самите нас. Трябва да е лесно, да е забавно, да се случва по бърз, ясен и честен начин“, казва Ранди Хагеруп от норвежките партньори, която води част от работилниците по доброволчество за активните граждани в селата.

Точно така е организирана и платформата „Къде? Какво? Кой? Как да помогна в Деветашкото плато“. Избирате мястото, преценявате възможности и сили, и се регистрирате. Може да си изберете измежду всичките двайсетина обекти, които търсят своите осиновители. Не си мислете, че става дума само за копаене на цветни лехи, поддържане на пътеки в полята или боядисване на табели и оградки по обектите на Деветашкото плато. Може да помагате онлайн, като пишете и публикувате така, че информацията да стига до повече хора - за фестивала „Джаз под звездите на Деветашкото плато“ например. Търсят се и много специфични доброволци - даже техник, който да ремонтира и поддържа механизма на Часовниковата кула в Крамолин. „Защото не е важно просто да изградим някаква туристическа инфраструктура в района на нашите села. Както всяко друго нещо, създаването е само първата крачка. Системните и продължителни грижи за поддържане и обновление на местата ги превръщат в по-видими и притегателни“, казва Ива Таралежкова от сдружението. А това е рецептата, която прави и местните общности по-жизнени и солидарни.

От „помогни си сам“ към
„помогни на другите, за да помогнеш на себе си“

Активните граждани в селата на Деветашкото плато и района на „Зелениград“ край Велики Преслав предлагат още една добра практика, усвоена от норвежките партньори, която превръщат в работещ инструмент в български условия.

Създаването на Център за работа с доброволци към общината може да фокусира активността на хората - сдруженията да оказват логистична подкрепа в процеса на набиране на доброволци и определяне на дейностите. Първият Център вероятно ще стартира в община Летница, а след това и в останалите общини, партньори по проекта „Активни граждани в селата“: Велики Преслав, Ловеч и Севлиево.

Доброволците са изключително ценен ресурс на всяко общество - защото отделят от времето и енергията си безвъзмездно и по своя воля. Разбира се, и те имат нужда да получат признание, стимул и видимост. Затова активните граждани предлагат и система за поощрения и награди за отличниците с добри сърца.

Разходка с Кмета - чистият въздух
помага за добрите решения

По-сложно казано, това е интерактивен инструмент за подобряване на гражданското участие, за активизиране на местните общности и за подобряване на взаимодействието между тях и съответната община. На практика група хора се разхождат по предварително определен маршрут, говорят си, обсъждат идеи и правят планове как да ги изпълнят.

Групата хора непременно са от местните общности - активисти, доброволци, просто граждани или приятели. Един от главните герои е кметът - на общината, или на населеното място, заедно с негови служители. И всички те заедно минават по определен маршрут - местата, които имат нужда от подкрепа, поддръжка, почистване и обновление. Изобщо - от обща намеса. И когато много очи видят в един и същ момент проблем или възможност, по-лесно се раждат общи идеи за промяна и въздействие.

Така една от първите Разходки с кмета още през 2021-а в Кърпачево определя задачите за туристическия сезон - участват доброволци от сдружение „Деветашко плато“, кметовете на Община Летница и кметският наместник на селото, дори приятели и медиен екип. Тук може да видите повече за събитието.

Целта - всеки участник в разходката да „влезе в обувките“ на туристите, които посещават мястото, за да види през техните стъпки необходимостта от малките, но важни намеси. Доброто настроение е гарантирано от свежия въздух и красивите гледки на Деветашкото плато.

Затова и този инструмент допринася директно за по-активното участие на местните общности в управлението тъкмо на местно ниво, дава самочувствие на хората, че думата им се чува и че от усилията има смисъл.

За да бъдат взаимно полезни, партньорите по проекта „Активни граждани в селата“ избистрят инициативата и са готови да я прилагат и на други места - във всичките 13 села, обединени от сдруженията „Деветашко плато“ и „Зелениград“ и с участието на четирите общини: Летница, Ловеч, Севлиево и Велики Преслав. Най-ценното е, че са готови да споделят всичките си рецепти за местно развитие с повече хора - други общности, други общини… Защото вярват, че общите усилия отключват познание и възможности - на всички нас, да градим нашето собствено бъдеще. За да постигаме промяна към по-добро. 

Тази публикация е направена в рамките на проект „Активни граждани в селата“, който се изпълнява с финансова подкрепа, предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП.

Автор: Цвета НЕНОВА



Свържете се с нас

  Адрес: с. Осмар 9879,                         ул."Васил Коларов"49                 office@zelenigrad.org

Партньори

     
© 2018 - 2024 Всички права запазени